Masias Rovira Caldereria estrena instal·lacions per triplicar la producció

L'empresa inverteix 9 milions d'euros a Celrà, des d'on fabrica màquines de reciclatge que exporta arreu del món

El gener de l'any 2008 es van començar a construir les instal·lacions, que aquest mes de maig han entrat en funcionament. Es tracta d'unes instal·lacions que han multiplicat com a mínim per tres la capacitat productiva, i estan pensades per a uns equips de grans dimensions. Permetran també assolir altres fites per altres sectors a través de subcontractacions d'empreses d'energies renovables i altres sectors en què s'està indagant com ara l'aeronàutic. El 2015 es preveu tenir altres sectors, també per fer caldereria i maquinària. Per construir les instal·lacions van haver d'adquirir una parcel·la gran, ja que s'havia de treballar en línia, fent entrar per un costat la matèria primera i fent sortir per l'altre el producte acabat i a punt per ser carregat als camions. Els dos administradors de l'empresa, Benet Rovira i Esmeragdo Masias, destaquen que «la relació de les dues famílies ha estat el fonament per poder tenir un bon plantejament amb vista al futur». Tallers Masias i Caldereria Rovira van crear MRC l'any 2006.

MRC té com a clients Masias Recycling i Caldereria Rovira. Per a la primera empresa fa maquinària de plantes de reciclatge, mentre que per a la segona produeix maquinària dels sectors tèxtil, químic, alimentari i de serveis. Masias Recycling complementa la tasca feta a Celrà per Masias Rovira Caldereria a la planta de Sant Joan les Fonts, que es on fan els programes i els quadres elèctrics que han d'acabar fent funcionar la maquinària.

Masias Recycling exporta a tot el món, i té plantes a la Xina, Grècia, Portugal, Nigèria, Xile, Mèxic i tot l'Estat espanyol. En aquest moment s'estan construint plantes a Anglaterra. En aquestes plantes es munten les peces i a partir d'aquí es pot entregar la instal·lació ja llesta al client.

Els clients poden ser l'administració pública o alguna constructora a la qual hagin adjudicat el projecte de construcció i explotació i subcontractin Masias Recycling. A Girona ha muntat plantes com ara les de Solius, Olot, la Selva i Peralada. Ara en té dues en fase de construcció: la de Lloret i la de Pedret i Marzà.

Relació històrica

L'empresa Tallers Masias i Caldereria Rovira van començar a tenir relació el 1960, quan aquesta última va a començar a treballar per la primera fent elements de caldereria per a maquinària tèxtil, ja que en un principi Tallers Masias es dedicava a aquest sector. El 1993, amb la crisi del tèxtil, Masias es va introduir en l'àmbit dels residus i va fundar al cap d'un any Masias Recycling, i va agafar també Caldereria Rovira com a proveïdora. Com que aquest nou sector ha crescut molt, les instal·lacions de Caldereria Rovira, a Celrà, i Masias Recycling, a Sant Joan les Fonts, s'han fet petites per assolir el volum de producció necessari i han tingut la necessitat d'adquirir aquestes instal·lacions.

El procés

La matèria primera pot ser ferro i acer si és per fer maquinària de residus, o acer inoxidable si és per altres sectors. Un cop entra a la planta se separa el material laminat i la xapa de diferents gruixos. Posteriorment es talla, es punxona i es plega de diferents maneres, en funció del que es necessiti, i s'envia a soldar. Un cop soldat es porta a la instal·lació de sorrejat, en què amb pistoles es projecta sorra abrasiva sobre les peces per treure els elements superficials i permetre que la pintura que s'ha d'aplicar posteriorment quedi ben adherida. Un cop s'ha pintat la peça, s'introdueix en un forn a uns 60 graus perquè s'assequi. S'ha acabat el procés i les peces estan llestes per ser transportades al seu destí.

Tercera generació de famílies

Les dues famílies que s'han unit per crear MRC, la Masias i la Rovira, estan configurades ja per la tercera generació, perquè es tracta d'empreses que tenen molta història. El 1941 es va fundar Tallers Masias, a Sant Joan les Fonts, i en un principi es dedicava al tèxtil. Més antiga és encara Caldereria Rovira, que va néixer el 1918 a Barcelona. A partir del 1960, Caldereria Rovira va començar a treballar per Masias fent elements de caldereria per a maquinària tèxtil, i la relació ha continuat fins avui, amb la creació de la nova empresa, el 2006, i la posada en marxa de les noves instal·lacions.

Comandes que garanteixen feina tot el 2010

En uns moments de crisi econòmica general, és sempre difícil trobar empreses, com ara Masias Rovira Caldereria SL, que puguin afirmar que tenen comandes que garanteixin feina per a tot el 2010, i que fins i tot ja tenen encàrrecs per al 2011. El motor de l'empresa és la fabricació de maquinària per a plantes de residus, ja que per trenta encàrrecs que reben d'aquest tipus tan sols n'arriba un de caldereria convencional, destinat als sectors del paper, l'alimentació, la indústria química, els serveis i el tèxtil. Les comandes sol·licitades a MRC provenen de l'Estat espanyol i també d'arreu del món.

Ampliar horitzons més endavant

MRC, Masias Recycling i Caldereria Rovira volen ampliar horitzons en el futur i entrar en altres sectors que tenen un bon futur. Masias Recycling investiga continuament en maquinària de reciclatge per millorar cada dia. Però amb vista a l'any 2015 vol entrar en altres sectors, i ja està preparant el terreny per fer-ho. Aquests sectors són l'aeronàutic i el de les energies renovables, molt en auge en aquests darrers anys i que sembla que en el futur serà una aposta del tot segura. En tots aquests casos, la voluntat de Masias i Rovira és fer exclusivament la feina de caldereria i maquinària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.